Rahsia Kunyit Hitam 1.jpg

Rahsia dan Kebaikan Kunyit Hitam Berjaya Dibongkar Oleh Saintis

Pernahkah anda mendenfar herba Kunyit hitam? Jika anda tidak pernah dengar terus membaca kerana banyak kebaikan kunyit hitam terhadapat kesihatan. Kunyit hitam ini dekenali juga sebagai halia hitma dan nama saintifiknya Kaempferia parviflora merupakan sejenis herba yang biasa terdapat di Asia Tenggara dan telah digunakan secara turun-temurun untuk merawat pelbagai jenis penyakit. Ia banyak tumuh suburt di negara-negara seperti Malaysia, Pulau Borneo, Sumatera,  dan Thailand. Oleh kerana terdapat banyak kebaikan kunyit hitam dan kegunaannya yang sangat banyak dalam masyarakat, termasuk rawatan darah tinggi dan penyakit ganjil seperti gangguan, ia telah menarik banyak minat saintis dari pelbagai negara termasuk Malaysia, untuk membuat kajian terhadap herba yang ajaib itu. Hasil kajian saintis MARDI telah membuktikan terdapat banyak kebaikan kunyit hitam terhadap tubuh badan manusia. Berikut merupakan antara kebaikan Kunyit Hitam untuk kesihatan manusia berdasarkan kajian tersebut.

Membantu mengawal aliran darah dengan lebih lancar

Rahsia Kunyit Hitam Mardi

Hasil kajian saintis telah menunjukkan kunyit hitam berpotensi menjadikan saluran darah menjadi lebih sihat. Saluran darah yang sihat ialah saluran darah yang anjal. Kunyit hitam didapati dapat meningkatkan nitrik oksida iaitu unsur yang membolehkan saluran darah menjadi lembut dan anjal. Saluran darah yang anjal membolehkan aliran darah dalam badan kita menjadi lancar dan mengelakan salur darah tersumbat.

Mengandungi kandungan Anti oksidan yang tinggi

Rahsia Kunyit Hitam Mardi 02

Kunyit hitam mengadungi polymethoxyflavones yang tinggi iaitu jenis anti oksidan sangat kuat yang jarang ada pada tumbuh-tumbuhan lain. Anti oksidan mempunyai banyak fungsi untuk kesihatan badan manusia seperti anti penuaan, menguatkan sistem imun, boleh mencegah penyakit jantung, melindungi sistem saraf dan menyihatkan mata. Ia juga dapat membantu menghalang perkembangan pelbagai penyakit degeneratif seperti kanser. Rujukan : J. Wungsintaweekul et al. / Songklanakarin J. Sci. Technol. 32 (6), 589-598, 2010

Membantu menguatkan fungsi otak

Otak Kita

Keradangan dan tekanan oksidatif ada kaitan dengan penyakit Parkinson, Alzheimer, dan penyakit neurogeneratif lain. Sebagai anti oksidan dan anti-radang yang kuat , kunyit hitam membantu meningkatkan kesihatan otak dan prestasi kognitif serta mencegah penyakit berkaitan dengan otak. Herba ini juga boleh menambah tumpuan dan rentang perhatian. Rujukan : (WC Van Staveren et al., J Comp Neurol., 467: 566-580, 2003). Dalam kajian yang dijalankan oleh Boess dan rakan-rakan, menunjukkan kunyit hitam dapat meningkatkan fungsi memori (FG Boess et al., Neuropharmacology, 47: 1081-1092, 2004).

Mencegah penyakit berkaitan dengan sindrom metabolik

Metablic Kunyit Hitam

Sindrom metabolik merujuk kepada penyakit yang timbul akibat metablisme yang terganggu. Antara penyakit yang berkaitan dengan sindrom ini ialah diabetes, strok, tekanan darah tinggi, kadar trigliserida atau paras kolesterol yang tidak normal, dan lemak perut yang berlebihan dan penyakit jantung. Kunyit hitam didapati dapat membantu mencegah faktor risiko ini dengan meningkatkan penggunaan tenaga dan meningkatkan kecergasan fizikal.

Kebaikan Kunyit Hitam Sebagai Anti Depresi

Otak Kita 1

Dengan Kunyit hitam tahap dopamin dapat ditingkatkan supaya dapat membangkit mood yang baik. Tahap dopamon yang meningkat dapat memberikan seseorang individu rasa bahagia dan gembira. Oleh itu, herba kunyit hitam adalah sangat bagus untuk membantu melawan penyakit kemurungan dan mengurangkan serangan rasa bimbang. Kunyit hitam juga boleh membantu tidur malam yang lebih baik. Kesimpulannya, herba kunyit hitam boleh boleh menjadi perubatan alternatif semula jadi untuk ubat-ubatan untuk orang yang mengalami masalah psikologi dan mood yang berbeza. Rujukan : Am. J. Agri. & Bio. Sains, 2 (2): 94-98, 2007 Kunyit hitam terbaik yang terdapat di pasaran.

7 KHASIAT KUNYIT HITAM YNG TIDAK DIKETAHUI RAMAI

26 Comments

 1. Mohd darwis sakkarang

  Saya ada kunyit hitam boleh kamu tolong bantu dengan saya bagaimana nak pasarkanya

  Reply
  • Mardi Black G

   Boleh hubungi saya 01156312373

   Reply
 2. Ashini Idris

  Saya nak keliru, black G adakah supplement ataupun ubat?… Adakah ia dari halia hitam atau kunyit hitam sbb kedua2nya mempunyai nama saintifik yg berbeza dan pokoknyapun berbeza

  Reply
  • Mardi Black G

   Black G adalah supplement yang mengandungi 100% ekstrak kunyit hitam. Kunyit hitam dan halia hitam adalah sama dan nama saintifiknya ialah Kaempferia parviflora

   Reply
   • Rozaimah Mahmud

    Orang yang ada lipoma boleh dirawat dgn supplement ini tak.

    Reply
    • Mardi Black G

     Sesuai untuk orang yang ada limpoma dan jugak ketumbuhan.

     Reply
  • AZHARI LUBIS BIN HAMZAH

   Saya mengidap penyakit kencing manis dan kolestrol. Sy juga mengidap lemah jantung dan telah dipasang battery berdekatan jantung. Sudah makan ubat jantung dan cair darah. Soalannya sesuaikah sy mengambil produk kumyit hitam ini? Adakah produk ini boleh memekatkan darah ?

   Reply
   • Mardi Black G

    Ya sesuai dengan masalah tuan. Kunyit hitam membantu menurunkan paras gula dalam darah dan menguatkan fungsi jantung. Boleh ambil kapsul kunyit hitam Black G.

    Reply
 3. Sue Publika

  Hi Tuan, bagaimana ingin mdapatkan harga Istimewa product/Agen Black G/harga ahli ya? Tkasih

  Reply
  • Mardi Black G

   Untuk menjadi ejen boleh hubungi 01156312373

   Reply
 4. AZHARI LUBIS BIN HAMZAH

  Saya mengidap penyakit kencing manis dan kolestrol. Sy juga mengidap lemah jantung dan telah dipasang battery berdekatan jantung. Sudah makan ubat jantung dan cair darah. Soalannya sesuaikah sy mengambil produk kumyit hitam ini? Adakah produk ini boleh memekatkan darah ?

  Reply
  • Mardi Black G

   Produk Black G ni mencairkan darah. Puan perlu makan 3 produk ni 3 hari sekali disebabkan puan ada makan ubat cair darah

   Reply
 5. diana

  apa beza liquid & kapsul black g ? yg mana sesuai…tgk kandungan lain ckit tapi fungsi mcm sama je

  Reply
  • Mardi Black G

   Liquid Black G ada campuran kunyit hitam, biji anggur dan jugak madu sesuai untuk masalah sendi, keradangan, sakit lutut dan masalah dalam wanita. Kapsul Black G mengandungi 100% ekstrak kunyit hitam sesuai untuk menurunkan kolestrol, menurunkan paras gula dan menormalkan tekanan darah

   Reply
 6. Akilah

  Salam..nak tanya. Satu hari makan 1 kan. Klau ada penyakit ambik lebih dr 1 boleh? Contoh 3 pagi..& 3 mlm.

  Reply
  • Mardi Black G

   Ya boleh, tiada masalah.

   Reply
 7. Yusoff bin Talib

  Apakah benar ada perubahan labeling pada botol? Dulu pada botol ada tertulis Nutrima MARDI. mohon penjelasan. Terima kasih.

  Reply
  • Mardi Black G

   Ya ada perubahan. Tiada lagi perkataan nutrima pada kotak tapi masih ada logo MARDI pada kotak

   Reply
 8. mohamad nawawi bin ismail

  kalau saya yang mempunyai penyakit asam urat boleh tak menggunakan kunyit hitam ni

  Reply
  • Mardi Black G

   ya boleh

   Reply
 9. mohd yusri

  untuk menurunkan urid asid dan keradangan sendi. Mane yang lebih sesuai antara liquid balck G atau kapsul black G.TQ

  Reply
  • Mardi Black G

   Utk gout sesuai ambil Liquid Balck g

   Reply
 10. Miza

  Assalamualaikum… org yg tiada penyakit serius blh Amal x black g ni… dan blh x kalau amalkan supplement black g dan terun gold keluaran mardi juga bersama2… terima kasih

  Reply
  • Mardi Black G

   Walaikumsalam ya boleh tiada masalah

   Reply
  • Syahril

   Assalamualaikum, bolehkah kalau pesakit masalah injap jantung dan jantung bengkak mengamal kan produk ini dan produk yg mana sesuai.

   Reply
   • Mardi Black G

    Ya sesuai

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
Produk Anda
× Hubungi Kami Disini