7 Khasiat Kunyit Hitam untuk Kesihatan

Nama saintifik bagi kunyit hitam ialah Kaempferia pariflora merupakan herba yang mempunyai khasiat yang tinggi untuk kesihatan. Di sebabkan khasiat kunyit hitam untuk kesihatan terlalu banyak, masyarakat tempatan secra tradisional menggunakannya untuk masalah berkaitan dengan kanser saraf, membina otot, mengurangkan migrain dan sebagainya.

Terdapat banyak khasiat kunyit hitam yang tidak diketahui umum, tidak hairanlah ia banyak digunakan dalam perubatan tradisional dimana didakwa terdapat 30 komponen atau kandungan penting didalamnya iaitu pati minyak (97.5%) dan komponen lain seperti Camphor (28.3%), Ocemene (8.2%), ar-tumerone (12.5%), ar-cucurmene (6.8%) dan banyak lagi.

Bagaimana pun kegunaan utama komponen dari kunyit hitam adalah untuk bahan mandian membersihkan badan dimana sejak dulu lagi telah popular dalam ‘Turkish Bath’. Walau pun kita di Malaysia agak kurang menanam dan mengenali kunyit jenis ini tetapi ramai orang yang memang mencari benihnya untuk ditanam bagi tujuan perubatan.

Kandungan bioaktif methoxyflavon dalam kunyit sangat diperlukan oleh tubuh badan manusia bagi membantu mengurangkan terjadinya pelbagai masalah kesihatan kronik.

Pasukan saintis MARDI melakukan R&D dengan teliti selama lima tahun melakukan kajian keseluruhan untuk pembangunan produk kunyit hitam yang berkualiti bermula daripada penghasilan anak pokok kunyit hitam melalui kultur tisu.

Berikut adalah khasiat kunyit hitam untuk kesihatan:

 

1. Awet Muda

Ramai orang tentunya mahu muda walaupun sudah berumur diatas 30 tahun, Untuk kelihatan muda individu bukan sahaja perlu menjaga kesIhatan kulit dengan baik.bahkan kesihatan dalam juga perlu dijaga

Kunyit hitam mengandung zat antioksidan yang tinggi, kandungan antioksidan memiliki peranan penting dalam melambatkan proses penuaan pada tubuh. Kunyit hitam juga mengandungi kandungan anti-penuaan yang tinggi dan dapat membantu meremajakan kulit, menghilangkan sel-sel mati dan memperbaiki penampilan kecacatan, kedutan, dan bintik-bintik umur dengan berkesan dari kehidupan anda. Dengan khasiat kunyit hitam ini ia dapat membantu anda kelihatan lebih muda dari umur anda sebenar WOW!

Khasiat kunyit hitam juga dapat membantu kesihatan kulit, serta membuat kulit lebih anjal dan lembab.

 

2. Kanser

Kanser sudah umum diketahui merupakan masalah kesihatan yang sangat susah untuk sembuh. Cara terbaik menangani dan melawan kanser yaitu mengesan gejala awal kanser pada tubuh badan.

Hasilnya, zat antioksidan yang ada dalam kunyit yang berfungsi untuk mengelak kanser lebih tinggi dibandingkan kunyit mangga.

Hasil penelitian menyebutkan kandungan senvawa fenolik di dalam kunyit hitam terbukti mempunyai kesan biologis yang kuat. Fenol berfungsi sebagai antioksidan bagi tubuh, meluaskan pembuluh darah dan membantu mengurangkan pertumbuhan sel kanker di dalam tubuh.

Kadungan antioksidan di dalam kunyit hitam juga mampu memberikan khasiat untuk pengubatan masalah jantung dan stroke. Ekstrak dan kunyit hitam (curcuma caesia) mengandung antioksidan semulajadi dan tidak menyebabkan kesan samping pada tubuh yang merbahayakan.

3. Meningkatkan Tenaga

 Antara salah satu khasiat kesihatan kunyit hitam yang tidak diketahui ramai dan paling tidak dapat disangkal adalah kebolehannya untuk menambah tahap tenaga.

Ia telah lama dikenali di kalangan atlet sukan untuk meningkatkan tenaga semasa latihan dan jugak pertandigan.

Ia dapat meningkatkan jumlah pengambilan oksigen dalam badan dan meningkatkan penghasilan tenaga selular, dengan itu memberi rangsangan tambahan untuk orang yang memerlukan banyak tenaga terutama golongan atlet dan jugal orang yang berkerja berat.

Kebiasaannya Individu yang mengalami masalah kekurangan tenagaga akan akan mengalami keletihan melampau. Minum herba kunyit hitam atau kapsul kunyit hitam secara rutin, ia dapat masalah ini dengan lebih baik.

4. Kulit Gatal

Penyebab terjadinya gatal-gatal pada kulit akibat bakteria yang menyerang kulit, demikian juga keadaan cuaca yang panas dan kurang baik boleh menyebabkan timbulnya rasa sangat gatal pada kulit.

Khasiat di dalam Kunyit hitam mampu dimanfaatkan untuk membantu masalah kulit gatal. Dimana di dalam kunyit hitam memiliki kandungan yang bersifat anti-bakteria yang bermanfaat untuk kulit gatal. Khasiat kunyit hitam ini juga mampu untuk melawan keradangan pada kulit dengan berkesan.

 

5. Melancarkan Haid

Seorang wanita yang mengalami haid yang kerap merasa tersiksa ketika muncul gejala sakit perut yang luar biasa. Bahan semulajadi kunyit menjadi salah satu bahan yang boleh dimanfaatkan untuk melancarkan haid.

Khasiat kunyit hitam mampu menormalkan jumlah darah yang keluar ketika haid, mengawal haid, menghindari warna darah menstruasi yang tidak normal, dan masalah pre-menstrual syndrome (PMS) seperti perut kembung.

 

6. Meningkatkan keinginan seksual

Kunyit hitam meningkatkan fungsi seksual untuk golongan lelaki. Sebilangan besar kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mempunyai keinginan seksual yang rendah telah bertambah baik selepas mengamalkan makan kunyit hitam setiap hari dalam hidup mereka.

 

7. Melindungi Kesihatan Jantung

Penyelidikan mengenai kesan kunyit hitam telah menghasilkan banyak hasil menarik, terutamanya berkaitan dengan kesihatan kardiovaskular. Satu kajian menunjukkan bahawa pesakit yang diberikan suplemen kunyit hitam, secara ketara kurang berkemungkinan mengalami kegagalan jantung. Ini disebabkan terutamanya oleh ciri-ciri anti-radang dan antispasmodik herba yang boleh mencegah aritmia jantung dan komplikasi lain.

BERMINAT DENGAN KAPSUL KUNYIT HITAM KAJIAN MARDI. BOLEH KLIK GAMBAR DIBAWAH ATAU HUBUNGI 01156312373

92 Comments

  1. Yusoff ismail

    Assalamualaikum Tuan
    Saya mengidap penyakit lulut tahap 4 dan kencing manis yang tak stabil
    Mana produk Black G yang paling sesuai dengan penyakit saya.
    Wassalam.

    Reply
    • Mardi Black G

      Walaikumsalam. Kapusl Kunyit hitam Black G sesuai untuk tuan. Bermiant boleh hubungi 01156312373

      Reply
      • Che Abidin B.Ajib

        Adakah mkn pil kunyit hitan najis akan menjadi hitam.

        Reply
        • Mardi Black G

          Makan kunyit hitam taidak menjadikan najis menjadi hitam

          Reply
          • Wan

            Anak saya umur 10 tahun ada resdung. Boleh makan black g?

          • Mardi Black G

            Boleh ambil 1/2 kapsul campur dengan air kosong dan minum

          • fairuz

            adakah kunyit hitam ni sangat sesuai utk penyakit gout?

          • Mardi Black G

            ya sesuai untuk penyakit gout, berfungsi membuang asid uric yang berlebihan

          • Zayner

            adakah black G sesuai untuk mengecutkan adenomyosis?

          • Mardi Black G

            Sesuai. Boleh ambil Black G Liquid Plus

          • nizma adib

            Kunyit hitam ni membantu tak jika ada cyst, masalah pottasium rendah, kaki selalu sakit dan kadangkala buku lalibengkak, sakit perut bila period?

          • Mardi Black G

            Ya boleh membantu

        • Kak Zai

          Salam.
          Ada testimoni drp pengguna tak?
          Sy ada diabetes
          TK

          Reply
          • Mardi Black G

            Boleh tengok disini mardi-blackg.com

      • abdul razak

        Salam. adakah kunyit hitam boleh merawat penyakit kencing manis?.

        Reply
        • Mardi Black G

          Walaikumsalam. Ya, kunyit hitam sesuai untuk pesakit kencing manis. Kunyit hitam berfungsi menurunkan paras gula dalam darah dengan berkesan

          Reply
          • Aida

            utk pskit kencing manis Dan kolesterol tinggi sesuai. X

          • Mardi Black G

            Sesuai

      • Megat Razizan

        Brp harga promosi skg!

        Reply
        • Mardi Black G

          RM120 termasuk postage

          Reply
      • Syah BP

        Adakah kunyit hitam ini boleh membantu dalam penjagaan buah pingang/mengubati pada yg mengalami tanda2 awal penyakit buah pingang.Kalau ada product apa yg sesuai?

        Reply
        • Mardi Black G

          Ya kunyit hitam membantu menguatkan fungsi buah pinggang dan menyingkirkan protien, sangat sesuai untuk mereka yang mengalami tanda2 awal penyakit buah pinggang. Produk yagn sesuai ialah Kapsul Black G, sila whatsapp 01156312373 untuk dapatkan produk RM120 sebotol termasuk postage

          Reply
    • Izzudin

      Saya menghadapi masalah kolestrol yg sgt tinggi & masih blum mengambil ubat….Adakah Black G membantu menurunkan kadar kolestrol dgn segera? Apakah produk yg sesuai & cara pengambilannya?

      Reply
      • Mardi Black G

        Ya sesuai. Kunyit hitam membantu menyingkirkan kolestrol yang berlebihan dalam badan.

        Reply
      • Solhah Mat Sarin

        Saya mengalami masalah ketumbuhan di pitutary dan mengalami keadaan jantung arrithemia juga bradycardiac adakah saya boleh mengambil cap kunyit hitam sebagai supplement.

        Reply
        • Mardi Black G

          Boleh dan sesuai untuk masalah tuan

          Reply
        • Aziz latiff

          Saya menghadapi psoriasis. Jus kilit hitam dapat membantu?

          Reply
          • Mardi Black G

            Psoriasis akan menyebabkan arthritis, jus kunyit hitam akan membantu untuk masalah arthritis. Setakat ini belum ada lagi pelanggan menggunakan Black G untuk melawan masalah psoriasis.

    • Kulwant Singh

      Saya menghadapi penyakit darah tinggi Dan kenching manis. Boleh kah produk ini membantu untuk pulih

      Reply
      • Mardi Black G

        Ya sangat sesuai untuk masalah tiga serangkai. Boleh ambil Kapsul Black G

        Reply
    • Norlee ismail

      Blh mengubati buasir dalaman

      Reply
      • Mardi Black G

        Ya sesuai untuk buasir. Boleh ambil kapsul kunyit hitam Black G

        Reply
  2. Ahmad khushaimi bin Taharin

    Saya nak tanya pil BLACK G kunyit hitam boleh tak untuk ubat gastrik/GERD.

    Reply
    • Mardi Black G

      Boleh. Untuk order boleh terus hubungi atau whatsapp 01156312373

      Reply
    • Aida

      Bolehkah orang Ada sakit jantung Dan pernah sakit strok sblm.ni ambil.kunyit hitam Ni .? Ada lah bole makan ada Rasa tindak balas

      Reply
      • Mardi Black G

        Boleh, memang sesuai untuk orang yang ada sakit jantung dan ada stroke. Sebab kunyit hitam melancarkan perjalanan darah dan jugak mengelakkan salur darah dari tersumbat

        Reply
  3. Gumbang Pura

    saya sudah makan kunyit hitam Black G sekarang ni hendak habis satu botol. Sebiji sehari. Sebelum ini saya mengidap Kencing Manis dan kekejangan otot. walau bagaimana pun pada minggu kedua saya mengambil tablet Black G saya diserang oleh demam, sakit seluruh badan dan juga bahagian perut. Membuang air besar pun tak lancar. Puas saya cari side effect pengambilan Black G tetapi rata-rata maklumat kata “tiada side effect”. Soalan saya mengapakah badan saya bertindak sedemikian? Ada apa-apa penjelasan lainkah.? Terima kasih.

    Reply
    • Mardi Black G

      Biasanya peringkat awal kita mengamalkan produk kesihatan akan berlaku tindak balas atau juga disebut healing crisis.

      Tindak balas ini merupakan indikator bahawa badan kita memang sudah ada masalah tertentu dan tindak balas tersebut tercetus disebabkan produk pemulihan dalam badan kita.

      Hasil daripada proses pemulihan inilah yang menimbulkan rasa tidak selesa atau sakit yang disebut sebagai tindak balas atau healing crisis.

      Tindak balas ini berlaku apabila tubuh badan kita yang banyak radikal bebas mula membebaskan toksin dan membina semula sel-sel tubuh hasil dari pengambilan pemakanan tambahan.

      Menurut ‘Hering’s Law of Cure’, Healing crisis ialah semua proses penyembuhan bermula dari dalam ke luar, dari kepala ke badan di mana kita akan nampak tanda-tanda seperti ada penyakit tertentu keluar.

      Sekiranya badan kita 100% sihat, kemungkinan besar kita tidak akan rasa apa-apa apabila mengambil makanan kesihatan ini. Sebab itu bagi mereka yang sudah biasa makan makanan kesihatan tidak akan mengalami sebarang masalah apabila mengambilnya.

      Sebenarnya tindak balas yang dialami itu bukanlah kesan sampingan tetapi adalah proses penyembuhan yang baik untuk tubuh badan dan menandakan supplement yang anda makan itu menunjukkan tindakbalas yang baik.

      Sebab itu anda tak perlu berasa gusar atau takut apabila timbul rasa tak selesa atau sakit ketika mengambil sebarang produk kesihatan.

      Sebenarnya tindak balas yang berlaku ini merupakan tanda yang boleh memberitahu kita apakah atau bahagian badan manakah yang sedang mengalami masalah di dalam badan kita.

      Jenis tindak balas dan petandanya
      Antara tanda yang berlaku dan penyakit yang berkaitan dengannya adalah seperti berikut :

      Keletihan, berasa mengantuk – Tubuh berasid, fungsi hati yang lemah atau terlalu letih.

      Sakit kepala, kepala terasa berat – Tekanan darah yang tinggi dan tanda-tanda detoksifikasi.

      Demam, demam sedikit, keresahan – Metabolisma meningkat dan merangsang fungsi imun badan.

      Cirit-birit, kerap membuang air besar, najis berwarna gelap dan berbau, air kencing berbau busuk – Tanda detoksifikasi, sisa-sisa toksin terkumpul di dalam kolon

      Kembung, perut bergas – Sistem penghadaman yang lemah.

      Ruam, gatal kulit, peluh berbau busuk, rembesan mukus, kelemumur – Fungsi hati yang lemah, kesihatan kolon dan sistem penghapusan yang lemah

      Pengeluaran lendir seperti kahak, hidung berair -Fungsi paru-paru lemah, mengeluarkan kahak, tanda detoksifikasi

      Hidung berdarah -Mungkin tanda anemia (tidak cukup darah merah)

      Sakit di bahagian otot dan sendi -Tubuh berasid, toksin terkumpul di tempat yang sakit

      Merasa lebih sakit di bahagian yang terjejas – Proses penyembuhan semakin cepat

      Insomnia atau hiperaktif – Sistem Saraf yang lemah

      Haid tidak teratur, perubahan pada kitaran haid, gatal di punggung, semakin banyak mengeluarkan lendir – Ketidakseimbangan hormon, sedang memperbetulkan hormon

      Pening, lapar -Hipoglisemia (paras gula dalam darah yang lemah), anemia (tidak cukup darah merah)

      Loya, sembelit, sedu -Sistem penghadaman lemah, masalah hati

      Slight Edema (bengkak) – Masalah buah pinggang

      Cara mengurangkan tindak balas
      1. Kurangkan dos

      Kalau biasa kita ambil sebiji makan untuk kurangkan tindak balas kita boleh ambil setengah biji atau pun selang-selikan hari pengambilannya.

      2. Minum air kosong

      Air akan membantu melancarkan proses metabolisme dan penyingkiran toksin dalam bandan sewaktu kita mengambil makanan kesihatan ini.

      3. Makan sayur dan buah-buahan berserat

      Tujuannya, untuk menggalakkan pembuangan toksin daripada badan melalui pembuangn najis.

      Untuk sebarang pertanyaan boleh terus hubungi/whatsapp saya di 01156312373

      Reply
  4. hisham

    black G boleh ke membantu dalam merawat sakit hati bengkak atau kanser

    Reply
    • Mardi Black G

      Iye Black G sesuai untuk menguatkan fungsi hati dan melawan kenser dengan berkesan

      Reply
      • Idham

        Berkesankah blackG membantu memulihkan sembelit

        Reply
          • Mas

            Adakah kunyit hitam ini sesuai dimakan oleh pesakit yang mempunyai fibroids & sis?

          • Mardi Black G

            Ya sesuai untuk fibroid dan cyst

      • Bahari

        Saya ada sakit tekanan darah tinggi apabila saya makan produk ini perlukah saya makan pill darah tinggi dari hospital

        Reply
        • Mardi Black G

          Ubat hospital tetap perlu dimakan.Kebiasaanya Doktor akan mengurangkan dos ubat dari masa ke semasa, selepas makan Black G

          Reply
  5. Zain Azrai Bin Omar Baki

    Macam mana dengan gout?

    Reply
    • Mardi Black G

      Sesuai jugak untuk gout. Terbaik ambil kapsul kunyi hitam kajian MARDI. Berfungsi menyingkirkan asid urik yg berlebihan

      Reply
  6. Azli

    Untuk kwnser limfoma stage 2 boleh minum, cara untuk minum

    Reply
    • Mardi Black G

      Sesuai untuk kanser. Sebab kunyit hitam tinggi dengan antioxidant.

      Reply
      • NazatulArish

        ye abg saya ade tumor di selaput otak..cuma amalkn kunyit hitam n akar lalang
        fresh tumbuk n minum airnyaAlhamdulillah sihat..

        Reply
        • Mardi Black G

          Terbaik tuan. Nak baik dan mudah amalkan kapsul kunyit hitam Black G kajian MARDI.

          Reply
  7. Hasrul

    Saya mengalami masalah kulit,lemah tenaga padahal umur baru 36 tahun…. Sy kerja sebagai kontraktor, apabila habuk atau benda kotor kena pada tangan sy, mmg akan naik seperti kudis…dan sy juga cepat letih… Adakah dengan penggunaan kunyit hitam dpt menyelesaikan masalah sy.. Tk

    Reply
    • Mardi Black G

      Boleh. Dengan pengambilan kunyit hitam dapat menambah tenaga dan jugak meningkat sistem imune badan.

      Reply
  8. ponna

    Saya mula makan Black G sebula. Di bahagian belakang badan dan kepala terasa gatal-gatal.Adakah ini bermakna healing crisis. Berapa lama akan ada tanda-tanda ini. Perut juga berasa kembong. Harap tuan dapat jawab.

    Reply
    • Mardi Black G

      Ya. Itu adalah kesan pemulihan. Kesan gatal-gatal menunjukan badan anda ada banyak toksin dan Black G sedang mengeluarkan toksin tersebut. Kesan pemulihan ini bergantung pada individu selalu dalam 3 hari.

      Reply
  9. NazatulArish

    Adakah BG boleh mmbantu kepada pesakit buah pinggang?

    Reply
    • Mardi Black G

      Ya boleh. Kunyit hitam berfungsi menguatkan fungsi buah pinggang.

      Reply
  10. Aishah Osman

    Saya mengidap kanser payudara stage 2..tidak buat operation. Adakah kapsul Black G ini boleh menyembuhkan kanser payudara saya.

    Dan saya juga ada sakit lutut..produk yg mana lebih sesuai?

    Reply
    • Mardi Black G

      Ya sesuai untuk melawan kanser dengan berkesan kerana kunyit hitam mengandungi antioxidant yang tinggi.

      Reply
  11. Ramli Edris

    Saya baru sebulan kena darah tinggi. bolehkah saya mengambíl capsul Black G?

    Reply
    • Mardi Black G

      Ya boleh. Sangat sesuai untuk oramg yang ada darah tinggi kerana kunyit hitam berfungsi mengawal tekanan darah dengan berkesan. Berminat untuk dapatkan Black G boleh whatsapp/hubungi saya 01156312373

      Reply
  12. Abol As

    Pesakit female, berumur 67thn. Mghidap kencing manis & darah tinggi. Bru disahkan cancer buah pinggang tahap 4.
    Tuan, adakah mane2 produk tuan yg dapat membantu ibu ini ? Mohon pencerahan.

    Reply
    • Mardi Black G

      Sesuai ambil Kapsul Black G untuk masalah tu. Kapsul kunyit hitam mengandungi ekstrak kunyit hitam berfungsi untuk mengurangkan paras gula, mengawal tekanan darah dan jugak melawan sel kanser

      Reply
  13. Aaie

    Jus black g ada perisa ke? Atau pahit??

    Reply
    • Mardi Black G

      Liquid Black G plus rasa sedikit manis dan masam tiada rasa pahit, mengandungi campuran kunyit hitam, madu dan biji anggur

      Reply
  14. sue

    ibu hamil boleh tak makan kunyit hitam.. sebab ada kencing manis ketika hamil

    Reply
    • Mardi Black G

      Untuk ibu hamil tidak boleh makan kapsul kunyit hitam MARDI

      Reply
  15. Roslan

    Kalau kanser stage 4…sesuai ke?

    Reply
    • Mardi Black G

      Ya sesuai. Saya cadangkan tuan ambil Liquid Black G plus

      Reply
  16. Sarifah

    Skrg ni saya sedang strok bru sebulan yg lalu apa kah susuai untuk ambil black G ? sebelah anggota bdn saya kejanng dn kebas yg amat sangat

    Reply
    • Mardi Black G

      Ya boleh ambil kapsul Black G untuk stroke

      Reply
  17. zam

    apa perbezaan antara Curcuma Caesia dan Kaempferia parviflora dan adakah khasiatnya berbeza?

    Reply
    • Mardi Black G

      Keampferia Parviflora ialah kunyit hitam yang dikaji oleh saintis MARDI. Keduanya mempunyai khasiat yang berbeza.

      Reply
  18. Norintan selamat

    Sy ade kencing manis yg serius… Maaf nak tanyer.. Adakah memakan pil kunyit hitam akan merosakkan buah pinggang sy…. Ape produk black g yg sesuai utk sy…

    Reply
      • Darin

        Boleh ka kunyit hitam mengubati prostate bengkak

        Reply
        • Mardi Black G

          Ya sesuai untuk masalah prostate

          Reply
  19. Yusman

    Saya ada tekanan darah tinggi
    Dah start makan ubat hospital
    Boleh ke sya mkn kapsul kunyit hitam ni kalau bercampur dgn ubat hospital…

    Reply
    • Mardi Black G

      Boleh, tapi kena jarak dalam 2 jam dengan ubat hospital

      Reply
    • Sam

      Untuk kanser ovari stage 4, berapa biji Black G kapsul kena makan ye

      Reply
      • Mardi Black G

        1 kapsul

        Reply
  20. Margeret binti biblodosh

    Sy da berumur 43… Maci blm ada anak d sbbkan ada kencing manis n fibroid….ubat nie mencegah atau melambatkan manupos gak ke?.. Saya takut dgn usia saya nie n dgn pentakit yg sy ada nie….sbb saya usaha nak dapatkan anak..

    Reply
    • Mardi Black G

      Maaf untuk masalah ni saya tidak pasti

      Reply
  21. ABDUL RAZAK ALIAS

    Saya dah makan botol ke 6 tetapi bacaan gula sama sahaja seperti sebelumnya, antara 11 – 13 sebelum makan dalam jam 8 pagi dengan mula berpuasa mulai jam 8 malam. Apa kemungkinan tiada perubahan pun.

    Reply
    • Mardi Black G

      Maaf saya semak tiada rekod pembelian atas nama tuan dalam senarai pembeli kami. Tuan mungkin membeli produk bukan jenama Black G ataupun produk tiruan lain sebab tu tiada perubahan.

      Reply
  22. Dz

    Salam… Nak Tanya, untuk sakit lutut tahap 3-4, sesuai Tak? Pastu Ada masalah jantung (minor)….
    Kalau sesuai, elok makan yang pil, atau liquid?

    Reply
    • Mardi Black G

      Sesuai ambil kapsul Black G

      Reply
  23. alia

    mertua sy..ada darah tinggi, strok kedua kaki, buah pinggang perlu d cuci seminggu sekali..adakah black G boleh membantu mengatasi..terima kasih..

    Reply
    • Mardi Black G

      Ya sesuai masalah tu. Boleh ambil liquid back g plus. Antara khasiat kunyit hitam menguatkan fungsi buah pinggang

      Reply
  24. sar

    Assalamualaikum. Sy mengidap kanser usus thp 4, hati sedng bengkak. dah buat operation usus. baru selesai kemo pertama. bolh ke sy ambil black G sebelum menjalani kemo kedua ?

    Reply
    • Mardi Black G

      Walaikumsalam. Kunyit hitam tinggi dengan antioksidan sesuai untuk melawan sel kanser. Selepas kimo sesuai ambil Liquid Plus Black G.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
Produk Anda
× Hubungi Kami Disini